Wołowina z kurkami
Składniki:
-
60 dag wołowiny
-
1 i ½ szklanka mleka
-
1 łyżka soli
-
1 łyżka majeranku
-
3 ząbki czosnku
-
około 1 szklanka kurek
-
¼ zielonej papryki
-
3 cebule
-
4 pomidory
-
1 łyżka zielonej pietruszki
-
szczypta tymianku
-
½ łyżeczki mielonego kminku
-
pieprz
-
sól
Sposób przyrządzenia:
-
wołowinę pokroić na kotlety, rozbić je tłuczkiem i namoczyć w mleku, następnie odstawić do lodówki na ok 45 minut,
-
cebulę pokroić w ćwiartki, paprykę w cienkie paseczki, pomidory w kostkę, kurki jeśli są duże pokroić, pietruszkę drobno posiekać,
-
wszystkie te składniki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać zioła,
-
przygotować pastę do natarcia wołowiny mieszając sól, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wetrzeć z obu stron wołowiny (osuszonej papierowym ręcznikiem) i odstawić na kilka minut,
-
na rozgrzanej patelni obsmażyć kotlety na oleju, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem,
-
zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, po czym lekko zmniejszyć temperaturę i dopiekać kolejne 10 minut.