Wołowina z kurkami


Składniki:

  • 60 dag wołowiny

  • 1 i ½ szklanka mleka

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka majeranku

  • 3 ząbki czosnku

  • około 1 szklanka kurek

  • ¼ zielonej papryki

  • 3 cebule

  • 4 pomidory

  • 1 łyżka zielonej pietruszki

  • szczypta tymianku

  • ½ łyżeczki mielonego kminku

  • pieprz

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

  • wołowinę pokroić na kotlety, rozbić je tłuczkiem i namoczyć w mleku, następnie odstawić do lodówki na ok 45 minut,

  • cebulę pokroić w ćwiartki, paprykę w cienkie paseczki, pomidory w kostkę, kurki jeśli są duże pokroić, pietruszkę drobno posiekać,

  • wszystkie te składniki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać zioła,

  • przygotować pastę do natarcia wołowiny mieszając sól, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wetrzeć z obu stron wołowiny (osuszonej papierowym ręcznikiem) i odstawić na kilka minut,

  • na rozgrzanej patelni obsmażyć kotlety na oleju, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem,

  • zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, po czym lekko zmniejszyć temperaturę i dopiekać kolejne 10 minut.