Zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka z mięsem mielonym

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (drobiowe lub wołowe)

  • 1 duży brokuł

  • 1 duża papryka czerwona

  • 1 mała cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej

  • 300g przetartych pomidorów

  • zioła prowansalskie

  • papryka czerwona ostra, pieprz, sól

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Sposób przyrządzenia:

  • paprykę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę,

  • warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju,

  • do podsmażonych warzyw dodać mięso i smażyć mieszając,

  • brokuł oczyścić, podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo,

  • odsączony brokuł oraz kukurydzę dodać do mięsa z warzywami, wymieszać,

  • całość zalać przetartymi pomidorami,

  • doprawić do smaku ziołami, papryką, pieprzem i solą,

  • wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku około 15 min w temp. 180°C,

  • Przed zapiekaniem wierzch można posypać startą mozarellą.