Zapiekanka z mięsem mielonym

Składniki:
-
500g mięsa mielonego (drobiowe lub wołowe)
-
1 duży brokuł
-
1 duża papryka czerwona
-
1 mała cebula czerwona
-
2 ząbki czosnku
-
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
-
300g przetartych pomidorów
-
zioła prowansalskie
-
papryka czerwona ostra, pieprz, sól
-
2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
-
paprykę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę,
-
warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju,
-
do podsmażonych warzyw dodać mięso i smażyć mieszając,
-
brokuł oczyścić, podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo,
-
odsączony brokuł oraz kukurydzę dodać do mięsa z warzywami, wymieszać,
-
całość zalać przetartymi pomidorami,
-
doprawić do smaku ziołami, papryką, pieprzem i solą,
-
wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku około 15 min w temp. 180°C,
-
Przed zapiekaniem wierzch można posypać startą mozarellą.