Gołąbki

Gołąbki

Składniki:

  • 0,5 mielonej cielęciny, wołowiny lub mięsa drobiowego

  • 1 kapusta włoska

  • 2 cebule

  • ½ małego pora

  • kilka pieczarek

  • ½ papryki czerwonej

  • sól, pieprz, przyprawy do smaku

Sos:

  • koncentrat pomidorowy

  • 2 ząbki czosnku

  • wywar warzywny

  • pietruszka (świeża lub suszona)

 

Sposób przyrządzenia:

  • kapustę sparzyć lub obgotować, pieczarki podsmażyć, mięso wymieszać ze wszystkimi składnikami i doprawić do smaku,

  • przygotowany farsz podzielić na mniejsze części i zawinąć w liście kapusty ( muszą być na tyle miękkie żeby poddawały się zawijaniu a nie łamały),

  • gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać niewielka ilością wody (żeby się nie przypaliły), zamknąć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C i piec ok 1 godziny (pod koniec odkryć, żeby gołąbki nabrały koloru),

  • przygotować sos, koncentrat wymieszać z pokrojonym czosnkiem i lekko zagrzać,

  • dodać wywar warzywny (w zależności jak ma być gęsty sos taką ilość wywaru), chwilę pogotować i dodać pietruszkę (ewentualnie inne przyprawy),

  • sos wlać w naczynie lub polać osobno upieczone gołąbki.