Gołąbki

Składniki:
-
0,5 mielonej cielęciny, wołowiny lub mięsa drobiowego
-
1 kapusta włoska
-
2 cebule
-
½ małego pora
-
kilka pieczarek
-
½ papryki czerwonej
-
sól, pieprz, przyprawy do smaku
Sos:
-
koncentrat pomidorowy
-
2 ząbki czosnku
-
wywar warzywny
-
pietruszka (świeża lub suszona)
Sposób przyrządzenia:
-
kapustę sparzyć lub obgotować, pieczarki podsmażyć, mięso wymieszać ze wszystkimi składnikami i doprawić do smaku,
-
przygotowany farsz podzielić na mniejsze części i zawinąć w liście kapusty ( muszą być na tyle miękkie żeby poddawały się zawijaniu a nie łamały),
-
gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać niewielka ilością wody (żeby się nie przypaliły), zamknąć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C i piec ok 1 godziny (pod koniec odkryć, żeby gołąbki nabrały koloru),
-
przygotować sos, koncentrat wymieszać z pokrojonym czosnkiem i lekko zagrzać,
-
dodać wywar warzywny (w zależności jak ma być gęsty sos taką ilość wywaru), chwilę pogotować i dodać pietruszkę (ewentualnie inne przyprawy),
-
sos wlać w naczynie lub polać osobno upieczone gołąbki.