Ratatuja z klopsikami mięsnymi

Ratatuja z klopsikami mięsnymi

Składniki:

  • 550 g mielonego mięsa wołowego

  • 1 jajko

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • 2 cukinie

  • 250 g pomidorów koktajlowych

  • 1 zielona papryka

  • 1 żółta papryka

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry

  • szczypta cukru

  • sól

  • 1/8 l wywaru mięsnego

  • 1/8 l białego wina

 

Sposób przyrządzenia:

  • mięso wymieszać z jajkiem, przyprawić do smaku solą i drobno posiekaną natką pietruszki,

  • cebule i czosnek drobno pokroić, część cebuli wymieszać z mięsem, następnie formować małe klopsiki i smażyć na maśle,

  • paprykę pokroić na kawałki, cukinię i pomidory pokroić w plastry,

  • cebule, czosnek, papryki, cukinie i pomidory poddusić,

  • zalać wywarem mięsnym i winem, przyprawić do smaku cukrem, ziołami i kolendrą, dusić 20 minut,

  • 5 minut przed zakończeniem duszenia dodać klopsiki,

  • podawać na gorąco.