Ratatuja z klopsikami mięsnymi

Składniki:
-
550 g mielonego mięsa wołowego
-
1 jajko
-
1 pęczek natki pietruszki
-
2 cebule
-
4 ząbki czosnku
-
2 łyżki masła
-
2 cukinie
-
250 g pomidorów koktajlowych
-
1 zielona papryka
-
1 żółta papryka
-
1 łyżka ziół prowansalskich
-
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
-
szczypta cukru
-
sól
-
1/8 l wywaru mięsnego
-
1/8 l białego wina
Sposób przyrządzenia:
-
mięso wymieszać z jajkiem, przyprawić do smaku solą i drobno posiekaną natką pietruszki,
-
cebule i czosnek drobno pokroić, część cebuli wymieszać z mięsem, następnie formować małe klopsiki i smażyć na maśle,
-
paprykę pokroić na kawałki, cukinię i pomidory pokroić w plastry,
-
cebule, czosnek, papryki, cukinie i pomidory poddusić,
-
zalać wywarem mięsnym i winem, przyprawić do smaku cukrem, ziołami i kolendrą, dusić 20 minut,
-
5 minut przed zakończeniem duszenia dodać klopsiki,
-
podawać na gorąco.