Wątróbki w sosie jogurtowym

Wątróbki w sosie jogurtowym

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej

  • mleko 1,5% do namoczenia wątróbki

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka musztardy

  • natka pietruszki

  • mielona papryka czerwona

 

Sposób przyrządzenia:

  • wątróbkę oczyścić z żyłek i zalać mlekiem; wątróbka powinna się moczyć około 2 godzin,

  • po 2 godzinach należy odlać mleko, do wątróbki dodać musztardę i mieszać tak, aby każdy kawałek był nią pokryty,

  • w miseczce wymieszać jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i paprykę czerwoną do smaku,

  • marynatę dodać do wątróbek i odstawić na parę minut. Smażyć na oleju rzepakowym (smażąc pod przykryciem marynata nie wyparuje tworząc delikatny sos).