Sernik o smaku waniliowym


Składniki:

  • 3 opakowania serka homogenizowanego śmietankowego (75 dag)

  • 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (25 dag)

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 1 i ½ szklanki brązowego cukru

  • 4 jajka

  • 1 cukier waniliowy

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • herbatniki do wyłożenia formy

 

Sposób przyrządzenia:

  • żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, białka z solą ubić na sztywną pianę;

  • serki wymieszać dodać przesiane przez sito budynie z proszkiem, ubite żółtka i pianę i całość dokładnie ale delikatnie wymieszać;

  • na spodzie tortownicy rozłożyć herbatniki (można je pokruszyć), wylać masę i wyrównać jej powierzchnię;

  • wstawić do nagrzanego do około 160°C piekarnika i piec 60 minut;

  • sernik jest upieczony gdy jego boli odstają od formy a wierzch jest równo zarumieniony;

  • gdy ciasto ostygnie, można je lekko oprószyć cukrem pudrem.