Sernik o smaku waniliowym
Składniki:
-
3 opakowania serka homogenizowanego śmietankowego (75 dag)
-
1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (25 dag)
-
2 opakowania budyniu waniliowego
-
1 i ½ szklanki brązowego cukru
-
4 jajka
-
1 cukier waniliowy
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
herbatniki do wyłożenia formy
Sposób przyrządzenia:
-
żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, białka z solą ubić na sztywną pianę;
-
serki wymieszać dodać przesiane przez sito budynie z proszkiem, ubite żółtka i pianę i całość dokładnie ale delikatnie wymieszać;
-
na spodzie tortownicy rozłożyć herbatniki (można je pokruszyć), wylać masę i wyrównać jej powierzchnię;
-
wstawić do nagrzanego do około 160°C piekarnika i piec 60 minut;
-
sernik jest upieczony gdy jego boli odstają od formy a wierzch jest równo zarumieniony;
-
gdy ciasto ostygnie, można je lekko oprószyć cukrem pudrem.