Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane


Składniki:

  • 200 g mąki razowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 250 g margaryny

  • 200 g brązowego cukru

  • 1 lekko roztrzepane jajko

  • 250 g otrąb owsianych

 

Sposób przyrządzenia:

  • przesiać mąkę i proszek do pieczenia do miski

  • mikserem utrzeć margarynę z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać, aby połączyć wszystkie składniki

  • do masy dosypać mąkę z proszkiem oraz otręby owsiane i wymieszać

  • zawinąć folią kuchenną i wstawić do lodówki na 15 minut

  • podzielić ciasto na dwie części i z każdej uformować wałek o średnicy 5 cm, owinąć folią kuchenną i trzymać w lodówce, aż ciasto stwardnieje

  • rozgrzać piekarnik do 180°C, lekko natłuścić blachę

  • pokroić każdy wałek ciasta na 12 plasterków, ułożyć je na blasze, zostawiając odstęp między nimi aby mogły wyrosnąć

  • piec ok. 15 minut, aż się zrobią złociste i ostudzić

Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku 2-3 dni. Surowe ciasto można trzymać w zamrażalniku do miesiąca.