Ciasteczka owsiane
Składniki:
-
200 g mąki razowej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
250 g margaryny
-
200 g brązowego cukru
-
1 lekko roztrzepane jajko
-
250 g otrąb owsianych
Sposób przyrządzenia:
-
przesiać mąkę i proszek do pieczenia do miski
-
mikserem utrzeć margarynę z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać, aby połączyć wszystkie składniki
-
do masy dosypać mąkę z proszkiem oraz otręby owsiane i wymieszać
-
zawinąć folią kuchenną i wstawić do lodówki na 15 minut
-
podzielić ciasto na dwie części i z każdej uformować wałek o średnicy 5 cm, owinąć folią kuchenną i trzymać w lodówce, aż ciasto stwardnieje
-
rozgrzać piekarnik do 180°C, lekko natłuścić blachę
-
pokroić każdy wałek ciasta na 12 plasterków, ułożyć je na blasze, zostawiając odstęp między nimi aby mogły wyrosnąć
-
piec ok. 15 minut, aż się zrobią złociste i ostudzić
Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku 2-3 dni. Surowe ciasto można trzymać w zamrażalniku do miesiąca.