Żurek pani Marii

Żurek pani Marii


Składniki:

  • 1 zakwas żurkowy (butelka - 500 ml)

  • 4l wody

  • 300 g wędzonej piersi z indyka

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 seler

  • 3 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • garść grzybów

  • 2 łyżki chrzanu

  • olej rzepakowy

  • majeranek

  • pieprz

  • jajka według uznania

 

Sposób przyrządzenia:

  • cebulę z czosnkiem podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju;

  • pozostałe składniki pokroić i ugotować, dodając podsmażoną cebulkę;

  • na koniec wlać żurek i zagotować;

  • doprawić do smaku chrzanem i majerankiem;

  • podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.