Zupa z pieczonych pomidorów
Składniki:
-
1 kg przepołowionych pomidorów
-
1 posiekana duża czerwona cebula
-
4 posiekane ząbki czosnku
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
1 pęczek bazylii
-
250 ml bulionu warzywnego
-
sól morska
-
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
rozgrzać piekarnik do 180°C, położyć połówki pomidorów na blasze do pieczenia, posypać je cebula oraz czosnkiem, po czym polać oliwą i piec ok. godziny, aż zmiękną (po 30 minutach odwrócić je), po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia;
-
włożyć upieczone pomidory razem z cebula i czosnkiem do miski, dodać bazylię i zmiksować składniki na gładką masę;
-
wlać przecier do rondla, dodać bulion i gotować na małym ogniu ok. 10 minut mieszając;
-
na koniec doprawić solą i pieprzem.
-
Można podawać z bułkami razowymi.