Zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów


Składniki:

  • 1 kg przepołowionych pomidorów

  • 1 posiekana duża czerwona cebula

  • 4 posiekane ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 pęczek bazylii

  • 250 ml bulionu warzywnego

  • sól morska

  • świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

  • rozgrzać piekarnik do 180°C, położyć połówki pomidorów na blasze do pieczenia, posypać je cebula oraz czosnkiem, po czym polać oliwą i piec ok. godziny, aż zmiękną (po 30 minutach odwrócić je), po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia;

  • włożyć upieczone pomidory razem z cebula i czosnkiem do miski, dodać bazylię i zmiksować składniki na gładką masę;

  • wlać przecier do rondla, dodać bulion i gotować na małym ogniu ok. 10 minut mieszając;

  • na koniec doprawić solą i pieprzem.

  • Można podawać z bułkami razowymi.