Deser jabłkowo-limonkowy

Deser jabłkowo-limonkowy

Składniki:

  • 100 g brązowego cukru

  • 400 ml soku jabłkowego (świeżo wyciskanego)

  • 3 łyżki soku z limonki

  • 3 łyżki drobno posiekanych liści mięty

  • 1 białko

  • gałązki świeżych ziół do dekoracji

 

Sposób przyrządzenia:

  • w małym rondlu na dużym ogniu zagotować cukier z ½ szklanki wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować wolno ok. 5 minut, aż zacznie tworzyć się syrop,

  • ostudzony syrop wlać do pojemnika do mrożenia, dodać sok jabłkowy, sok z limonki oraz miętę i wymieszać,

  • włożyć masę do zamrażalnika na 3 godziny, mieszając ją widelcem w celu rozbicia dużych kryształków lodu co 30 minut,

  • ubić trzepaczką biało na sztywno, dodać je do mieszanki lodowej i dokładnie wymieszać,

  • wstawić deser z powrotem do zamrażalnika, by całkowicie się zamroził, następnie nałożyć go do schłodzonych szklanek i udekorować listkami mięty.