Deser jabłkowo-limonkowy
Składniki:
-
100 g brązowego cukru
-
400 ml soku jabłkowego (świeżo wyciskanego)
-
3 łyżki soku z limonki
-
3 łyżki drobno posiekanych liści mięty
-
1 białko
-
gałązki świeżych ziół do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
-
w małym rondlu na dużym ogniu zagotować cukier z ½ szklanki wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować wolno ok. 5 minut, aż zacznie tworzyć się syrop,
-
ostudzony syrop wlać do pojemnika do mrożenia, dodać sok jabłkowy, sok z limonki oraz miętę i wymieszać,
-
włożyć masę do zamrażalnika na 3 godziny, mieszając ją widelcem w celu rozbicia dużych kryształków lodu co 30 minut,
-
ubić trzepaczką biało na sztywno, dodać je do mieszanki lodowej i dokładnie wymieszać,
-
wstawić deser z powrotem do zamrażalnika, by całkowicie się zamroził, następnie nałożyć go do schłodzonych szklanek i udekorować listkami mięty.