Lassagne

Lassagne


Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany

  • 2 średniej wielkości cukinie

  • 800g drobiowego mięsa mielonego

  • pomidory w puszce

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 marchewki

  • zioła prowansalskie

  • pieprz czarny

 

Sposób przyrządzenia:

  • bakłażany pokroić w plastry, posolić, odstawić na 30 min,

  • następnie opłukać, osuszyć i obsmażyć z obu stron do zarumienienia,

  • cukinie obrać, pokroić w plastry i również obsmażyć do zarumienienia, odstawić,

  • czosnek i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę,

  • marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach,

  • czosnek, cebulę, marchew podsmażyć na rozgrzanym oleju,

  • następnie dodać mięso mielone i smażyć dalej,

  • do podsmażonego mięsa dodać pomidory,

  • dodać do smaku: sól (jak najmniej), pieprz oraz zioła,

  • dusić pod przykryciem około 10 min,

  • w naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: bakłażany, mięso, cukinia, mięso, cukinie, bakłażany,

  • piec w piekarniku około 20 min w 200°C.