Lassagne
Składniki:
-
2 średniej wielkości bakłażany
-
2 średniej wielkości cukinie
-
800g drobiowego mięsa mielonego
-
pomidory w puszce
-
1 duża cebula
-
3 ząbki czosnku
-
2 marchewki
-
zioła prowansalskie
-
pieprz czarny
Sposób przyrządzenia:
-
bakłażany pokroić w plastry, posolić, odstawić na 30 min,
-
następnie opłukać, osuszyć i obsmażyć z obu stron do zarumienienia,
-
cukinie obrać, pokroić w plastry i również obsmażyć do zarumienienia, odstawić,
-
czosnek i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę,
-
marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach,
-
czosnek, cebulę, marchew podsmażyć na rozgrzanym oleju,
-
następnie dodać mięso mielone i smażyć dalej,
-
do podsmażonego mięsa dodać pomidory,
-
dodać do smaku: sól (jak najmniej), pieprz oraz zioła,
-
dusić pod przykryciem około 10 min,
-
w naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: bakłażany, mięso, cukinia, mięso, cukinie, bakłażany,
-
piec w piekarniku około 20 min w 200°C.