Tropikalna sałatka z mango


Składniki:

  • 2 obrane i pokrojone w kostkę twarde mango

  • kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)

  • 8 młodych cebulek ze szczypiorkiem

  • 1 pęczek kolendry

  • 3 filety z piersi kurczaka ( ok. 600 g)

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka octu winnego

  • 1 łyżeczka musztardy

 

Sposób przyrządzenia:

  • przepołowić imbir, jedną jego część drobno zetrzeć, drugą cienko pokroić, następnie posiekać szczypiorek, a białe części cebulek zachować,

  • włożyć do rondla imbir, szczypiorek oraz korzenie i łodyżki kolendry, dodać 3 litry wody i zagotować, dołożyć kurczaka, przykryć rondel pokrywką i gotować ok. 40 minut na małym ogniu, następnie wyjąć mięso i gdy ostygnie rozdrobnić,

  • bulion można wykorzystać później do zupy lub zamrozić,

  • posiekać białe części cebulek i liście kolendry, włożyć je do miski ze startym imbirem, kurczakiem i mango,

  • w miseczce połączyć oliwę, ocet i musztardę, polać tym dressingiem sałatkę, wymieszać i podawać.