Tropikalna sałatka z mango
Składniki:
-
2 obrane i pokrojone w kostkę twarde mango
-
kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
-
8 młodych cebulek ze szczypiorkiem
-
1 pęczek kolendry
-
3 filety z piersi kurczaka ( ok. 600 g)
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżka octu winnego
-
1 łyżeczka musztardy
Sposób przyrządzenia:
-
przepołowić imbir, jedną jego część drobno zetrzeć, drugą cienko pokroić, następnie posiekać szczypiorek, a białe części cebulek zachować,
-
włożyć do rondla imbir, szczypiorek oraz korzenie i łodyżki kolendry, dodać 3 litry wody i zagotować, dołożyć kurczaka, przykryć rondel pokrywką i gotować ok. 40 minut na małym ogniu, następnie wyjąć mięso i gdy ostygnie rozdrobnić,
-
bulion można wykorzystać później do zupy lub zamrozić,
-
posiekać białe części cebulek i liście kolendry, włożyć je do miski ze startym imbirem, kurczakiem i mango,
-
w miseczce połączyć oliwę, ocet i musztardę, polać tym dressingiem sałatkę, wymieszać i podawać.