Sernik ananasowy
Składniki:
-
3 opakowania serka homogenizowanego śmietankowego (75 dag)
-
1/2 szklanki brązowego cukru
-
3 jajka
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka mąki krupczatki
-
skórka otarta z cytryny
-
sok z całej cytryny
-
ananas
-
herbatniki do wyłożenia formy
Sposób przyrządzenia:
-
ananasy pokroić w kostkę;
-
serki utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po 1 jajku, skórkę i sok z cytryny;
-
przesiać mąki i całość dokładnie, ale delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką);
-
masę przełożyć do wyłożonej herbatnikami tortownicy (najlepiej wcześniej wychłodzonej w lodówce), następnie na wierzchu ułożyć ananasy;
-
piec około 60 minut w temp. 180°C.