Sernik ananasowy


Sernik ananasowy

Składniki:

  • 3 opakowania serka homogenizowanego śmietankowego (75 dag)

  • 1/2 szklanki brązowego cukru

  • 3 jajka

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka mąki krupczatki

  • skórka otarta z cytryny

  • sok z całej cytryny

  • ananas

  • herbatniki do wyłożenia formy

 

Sposób przyrządzenia:

  • ananasy pokroić w kostkę;

  • serki utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po 1 jajku, skórkę i sok z cytryny;

  • przesiać mąki i całość dokładnie, ale delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką);

  • masę przełożyć do wyłożonej herbatnikami tortownicy (najlepiej wcześniej wychłodzonej w lodówce), następnie na wierzchu ułożyć ananasy;

  • piec około 60 minut w temp. 180°C.