Łatwy piernik
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
-
1 i ½ szklanki brązowego cukru
-
¾ szklanki oleju
-
4 jajka
-
4 szklanki świeżo utartej marchwi
-
1 cukier waniliowy
-
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka soli
-
po 1 i ½ łyżeczki cynamonu i mielonych goździków (lub przyprawa do piernika)
-
½ szklanki posiekanych orzechów i rodzynek
Sposób przyrządzenia:
-
mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sypkie przyprawy i sodę;
-
cukier, cukier waniliowy, olej i jajka (wbijać po jednym) zmiksować, następnie stale mieszając, dodawać mąkę i dobrze wyrobić;
-
na koniec dodać marchew i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, po czym wsypać orzechy i rodzynki;
-
przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180°C piekarnika i piec około 30 minut.