Łatwy piernik


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału

  • 1 i ½ szklanki brązowego cukru

  • ¾ szklanki oleju

  • 4 jajka

  • 4 szklanki świeżo utartej marchwi

  • 1 cukier waniliowy

  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka soli

  • po 1 i ½ łyżeczki cynamonu i mielonych goździków (lub przyprawa do piernika)

  • ½ szklanki posiekanych orzechów i rodzynek

 

Sposób przyrządzenia:

  • mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sypkie przyprawy i sodę;

  • cukier, cukier waniliowy, olej i jajka (wbijać po jednym) zmiksować, następnie stale mieszając, dodawać mąkę i dobrze wyrobić;

  • na koniec dodać marchew i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, po czym wsypać orzechy i rodzynki;

  • przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180°C piekarnika i piec około 30 minut.