Zupa z suszonych grzybów

Zupa z suszonych grzybów


Składniki:

  • garść suszonych grzybów

  • 1 porcja włoszczyzny

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • 1-2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna pieprzu

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • przyprawa warzywna

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

  • cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, następnie dodać drobno poszatkowaną włoszczyznę i dusić na małym ogniu do chwili, gdy jarzyny zmiękną;

  • zalać 4 szklankami wody z dodatkiem łyżeczki przyprawy warzywnej i gotować na małym ogniu około 30-40 minut, po czym przecedzić grzyby zalać 2 szklankami wody;

  • dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i szczyptę soli, gotować do miękkości, przecedzić oba wywary połączyć i zagotować;

  • grzyby pokroić w cienkie paski, dodać do wywaru z posiekaną natką, ewentualnie doprawić do smaku.