Deser jagodowy z jogurtowym sosem


Składniki:

  • 250 g mieszanych owoców (np. truskawki, jagody, maliny, jeżyny)

  • 3 łyżki miodu

  • 200 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 50 g lekko prażonych płatków migdałowych

 

Sposób przyrządzenia:

  • do rondla postawionego na dużym ogniu włożyć owoce i wlać ½ szklanki wody, gotować ok 5 minut, aż zmiękną, ale nie stracą kształtu,

  • dodać miód i wymieszać, by dokładnie pokrył owoce, po czym zdjąć rondel z ognia,

  • połączyć jogurt, ekstrakt z wanilii oraz cukier i dobrze wymieszać, by cukier się rozpuścił,

  • podawać owoce z sosem jogurtowym nałożonym na wierzch lub obok i posypane płatkami migdałów.