Deser jagodowy z jogurtowym sosem
Składniki:
-
250 g mieszanych owoców (np. truskawki, jagody, maliny, jeżyny)
-
3 łyżki miodu
-
200 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
3 łyżki cukru pudru
-
50 g lekko prażonych płatków migdałowych
Sposób przyrządzenia:
-
do rondla postawionego na dużym ogniu włożyć owoce i wlać ½ szklanki wody, gotować ok 5 minut, aż zmiękną, ale nie stracą kształtu,
-
dodać miód i wymieszać, by dokładnie pokrył owoce, po czym zdjąć rondel z ognia,
-
połączyć jogurt, ekstrakt z wanilii oraz cukier i dobrze wymieszać, by cukier się rozpuścił,
-
podawać owoce z sosem jogurtowym nałożonym na wierzch lub obok i posypane płatkami migdałów.