Deser z miksem owoców

Deser z miksem owoców

Składniki:

  • 300 g dowolnych mrożonych owoców

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

  • 1 łyżka drobnego cukru

  • 400 ml jogurtu waniliowego

  • 2 łyżki lekko uprażonych płatków migdałów

 

Sposób przyrządzenia:

  • rozmrozić owoce na durszlaku zachowując sok,

  • wlać 3 łyżki soku do małego rondla – jeśli jest go za mało uzupełnić wodą, wsypać do niego mąkę kukurydzianą oraz cukier i wymieszać, po czym podgrzewać sos na średnim ogniu przez 2-3 minuty by zgęstniał,

  • dodać owoce i wymieszać składniki, po czym zdjąć rondel z ognia i odstawić do ostygnięcia,

  • nałożyć do 4 pucharków kolejno warstwy mieszanki owocowej i jogurtu, po czym posypać deser prażonymi płatkami migdałowymi i od razu podawać.