Deser z miksem owoców
Składniki:
-
300 g dowolnych mrożonych owoców
-
1 łyżka mąki kukurydzianej
-
1 łyżka drobnego cukru
-
400 ml jogurtu waniliowego
-
2 łyżki lekko uprażonych płatków migdałów
Sposób przyrządzenia:
-
rozmrozić owoce na durszlaku zachowując sok,
-
wlać 3 łyżki soku do małego rondla – jeśli jest go za mało uzupełnić wodą, wsypać do niego mąkę kukurydzianą oraz cukier i wymieszać, po czym podgrzewać sos na średnim ogniu przez 2-3 minuty by zgęstniał,
-
dodać owoce i wymieszać składniki, po czym zdjąć rondel z ognia i odstawić do ostygnięcia,
-
nałożyć do 4 pucharków kolejno warstwy mieszanki owocowej i jogurtu, po czym posypać deser prażonymi płatkami migdałowymi i od razu podawać.