Sorbet ananasowy z miętą

Sorbet ananasowy z miętą


Składniki:

  • 400 ml przecedzonego soku ananasowego

  • 100 g rozdrobnionych ananasów (z puszki w naturalnym syropie lub świeżych)

  • 3 łyżki cukru

  • 1 szklanka kostek lodu

  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty

 

Sposób przyrządzenia:

  • w małym rondlu zagotować cukier z 3 łyżkami wody, zmniejszyć ogień o gotować mieszaninę 2-3 minuty, aż cukier się roztopi i utworzy syrop, zdjąć rondel z ognia i odstawić,

  • schłodzić w zamrażalce 4 szklanki,

  • połączyć syrop z cukru, sok ananasowy i rozgniecionego ananasa w misce i włożyć do zamrażalnika na godzinę,

  • włożyć masę ananasową do blendera, dodać lód i miksować do otrzymania gładkiej, gęstej masy,

  • dodać miętę i zmiksować, aby połączyć składniki,

  • przełożyć deser do schłodzonych szklanek i podawać,

  • Sorbet można przygotować wcześniej. Należy zmiksować składniki w blenderze, a następnie mrozić mieszając co jakiś czas, aż do chwili podania.