Sorbet ananasowy z miętą
Składniki:
-
400 ml przecedzonego soku ananasowego
-
100 g rozdrobnionych ananasów (z puszki w naturalnym syropie lub świeżych)
-
3 łyżki cukru
-
1 szklanka kostek lodu
-
1 łyżka drobno posiekanej mięty
Sposób przyrządzenia:
-
w małym rondlu zagotować cukier z 3 łyżkami wody, zmniejszyć ogień o gotować mieszaninę 2-3 minuty, aż cukier się roztopi i utworzy syrop, zdjąć rondel z ognia i odstawić,
-
schłodzić w zamrażalce 4 szklanki,
-
połączyć syrop z cukru, sok ananasowy i rozgniecionego ananasa w misce i włożyć do zamrażalnika na godzinę,
-
włożyć masę ananasową do blendera, dodać lód i miksować do otrzymania gładkiej, gęstej masy,
-
dodać miętę i zmiksować, aby połączyć składniki,
-
przełożyć deser do schłodzonych szklanek i podawać,
-
Sorbet można przygotować wcześniej. Należy zmiksować składniki w blenderze, a następnie mrozić mieszając co jakiś czas, aż do chwili podania.