Zapiekane jajka po florencku


Składniki:

  • 1 kg szpinaku

  • 1 drobno posiekana mała biała cebula

  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku

  • 4 jajka

  • 50 g startego odtłuszczonego sera żółtego

  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

 

Sposób przyrządzenia:

  • rozgrzać piekarnik do 180°C, lekko natłuścić 4 miseczki;

  • liście szpinaku grubo posiekać, na dużym ogniu rozgrzać olej, smażyć cebulę i czosnek ok. 2 minut, dodać szpinak i smażyć kolejne 2-3 minuty, często mieszając, by szpinak zmiękł;

  • przełożyć szpinak do miseczek i nie ugniatając go zbytnio, uformować w każdej porcji zagłębienie, do każdego zagłębienia wbić jajko;

  • posypać jajka połową sera i gałką muszkatołową, po czym wstawić miseczki do piekarnika i piec ok. 15 minut, by jajka się ścięły;

  • danie podawać z pozostałym serem do posypania oraz chlebem razowym.

  • Tę potrawę można przyrządzić w jednym naczyniu, wystarczy składniki nałożyć do formy, zrobić w nich wgłębienia, wbić jajka i piec ok 30 minut.