Zapiekane jajka po florencku
Składniki:
-
1 kg szpinaku
-
1 drobno posiekana mała biała cebula
-
1 drobno posiekany ząbek czosnku
-
4 jajka
-
50 g startego odtłuszczonego sera żółtego
-
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
-
1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
-
rozgrzać piekarnik do 180°C, lekko natłuścić 4 miseczki;
-
liście szpinaku grubo posiekać, na dużym ogniu rozgrzać olej, smażyć cebulę i czosnek ok. 2 minut, dodać szpinak i smażyć kolejne 2-3 minuty, często mieszając, by szpinak zmiękł;
-
przełożyć szpinak do miseczek i nie ugniatając go zbytnio, uformować w każdej porcji zagłębienie, do każdego zagłębienia wbić jajko;
-
posypać jajka połową sera i gałką muszkatołową, po czym wstawić miseczki do piekarnika i piec ok. 15 minut, by jajka się ścięły;
-
danie podawać z pozostałym serem do posypania oraz chlebem razowym.
-
Tę potrawę można przyrządzić w jednym naczyniu, wystarczy składniki nałożyć do formy, zrobić w nich wgłębienia, wbić jajka i piec ok 30 minut.