Chleb fiński

Chleb fiński

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki żytniej

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 0,5 - 1 szklanka mąki owsianej

  • 5 dkg świeżych drożdży

  • 0,5 - 1 szklanki zsiadłgo mleka lub kefiru

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 2 łyżki miodu

 

Sposób przyrządzenia:

  • letni kefir lub zsiadłe mleko wymieszać z drożdżami, solą i miodem;

  • wsypać mąkę żytnią i wyrobić;

  • dodać mąkę pszenną i owsianą i ponownie wyrobić;

  • odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia;

  • wyłoyć na stolnicę i zagnieść, następnie podzilić na dwie części i uformować bocheniki;

  • ułożyć na blasze i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - na około 40 min.;

  • zrobić nacięcie na wierzchu bochenków;

  • piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 30 min.