Chleb fiński
Składniki:
-
2,5 szklanki mąki żytniej
-
2 szklanki mąki pszennej
-
0,5 - 1 szklanka mąki owsianej
-
5 dkg świeżych drożdży
-
0,5 - 1 szklanki zsiadłgo mleka lub kefiru
-
0,5 łyżeczki soli
-
2 łyżki miodu
Sposób przyrządzenia:
-
letni kefir lub zsiadłe mleko wymieszać z drożdżami, solą i miodem;
-
wsypać mąkę żytnią i wyrobić;
-
dodać mąkę pszenną i owsianą i ponownie wyrobić;
-
odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia;
-
wyłoyć na stolnicę i zagnieść, następnie podzilić na dwie części i uformować bocheniki;
-
ułożyć na blasze i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - na około 40 min.;
-
zrobić nacięcie na wierzchu bochenków;
-
piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 30 min.