Chleb Graham

Chleb Graham

Składniki:

  • 1 kg mąki Graham typ 1850

  • 3 dag świeżych drożdży

  • 1/2 l wody lub mleka

  • 2 dag soli

  • tłuszcz do wysmarowania blachy

 

Sposób przyrządzenia:

  • 1 łyżkę mleka wymieszać z drożdżami i solą;

  • mąkę przesiać i dodać do niej zarobione drożdże;

  • stopniowo dolewać wody lub mleka, zagniatając ciasto;

  • odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia;

  • gdy mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość, wyłożyć na stolnicę i zagnieść oraz kilkakrotnie uderzyć pięścią, aby pozbawić gazu;

  • przełożyć do foremki i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia;

  • posmarować ciepłą wodą;

  • piec w temperaturze 200°C przez około 60 minut.