Razowe bułeczki z sezamem
Składniki:
-
500 g mąki razowej
-
1 łyżeczka soli morskiej
-
1/2 łyżeczki cukru
-
1 łyżka suszonych drożdży
-
1 łyżka roztopionej margaryny
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
2 łyżeczki ziaren sezamu
-
tłuszcz do posmarowania blachy
Sposób przyrządzenia:
-
mąkę przesiać do miski, wymieszać ją z solą i utwórzyć pośrodku wgłębienie;
-
wymieszać 3 łyzki ciepłej wody, cukier i drożdże, przykryć mieszankę folią i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, aż pojawi się na niej piana (jeśli się nie pojawi, przygotować roztwór od nowa);
-
dodać do mąki drożdże, szklankę wody, margarynę i łyżkę oliwy, po czym dokładnie wymieszać wszystkie składniki;
-
wyłóżyć ciasto na lekko posypaną stolnicę i uformować kulę, którą następnie włóżyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godz.;
-
uformować z ciasta 16 kulek, ułużyć je na wyskmarowanej tłuszczem blasze, przykryć folią kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby urosły;
-
piekarnk rozgrzać do 220°C;
-
posmarować bułeczki pozostałą oliwą i posypać sezamem;
-
należy piec ok 15 min, aż nabiorą złotego koloru.