Razowe bułeczki z sezamem

Razowe bułeczki z sezamem

Składniki:

  • 500 g mąki razowej

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżka suszonych drożdży

  • 1 łyżka roztopionej margaryny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżeczki ziaren sezamu

  • tłuszcz do posmarowania blachy

 

Sposób przyrządzenia:

  • mąkę przesiać do miski, wymieszać ją z solą i utwórzyć pośrodku wgłębienie;

  • wymieszać 3 łyzki ciepłej wody, cukier i drożdże, przykryć mieszankę folią i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, aż pojawi się na niej piana (jeśli się nie pojawi, przygotować roztwór od nowa);

  • dodać do mąki drożdże, szklankę wody, margarynę i łyżkę oliwy, po czym dokładnie wymieszać wszystkie składniki;

  • wyłóżyć ciasto na lekko posypaną stolnicę i uformować kulę, którą następnie włóżyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godz.;

  • uformować z ciasta 16 kulek, ułużyć je na wyskmarowanej tłuszczem blasze, przykryć folią kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby urosły;

  • piekarnk rozgrzać do 220°C;

  • posmarować bułeczki pozostałą oliwą i posypać sezamem;

  • należy piec ok 15 min, aż nabiorą złotego koloru.