Paluchy z kminkiem

Paluchy z kminkiem

Składniki:

  • 40 dkg przesianej mąki żytniej

  • 5 dkg świeżych drożdży

  • 8 dkg margaryny

  • 1 szklanka mleka

  • 1 jajko

  • 2 łyżki kminku

  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przyrządzenia:

  • miękką margarynę rozetrzeć z mąką w misce, dodać pokruszone drożdże, sól i kminek;

  • wlać mleko, wyrobić gładkie ciasto, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę;

  • uformować długi wałek, podzielć na mniejsze części i utoczyć wałeczki;

  • układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30 min;

  • gdy podwoją objętość, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem;

  • piec ok 10 minut w temperaturze 250°C.