Kanapkowe bułeczki
Składniki:
-
25 dag mąki Graham typ 1850
-
25 dag mąki owsianej
-
50 dag mąki pszennej typ 650
-
1 dag świeżych drożdży
-
1 łyżka cukru
-
sól
-
5 dag oleju
-
250 ml ciepłego mleka
-
1 jajko
-
płatki owsiane, mak, słonecznik, sezam, pestki dyni – do posypania
-
tłuszcz do wysmarowania blachy
Sposób przyrządzenia:
-
z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia,
-
mąki przesiać i połączyć z rozczynem, dodać olej i sól,
-
zagnieść gęste (plastelinowe) ciasto,
-
przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
-
gdy zwiększy objętość, wyłożyć na stolnicę, zagnieść i uformować bułki,
-
przełożyć na blachę i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia,
-
posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami, ziarnami czy makiem według uznania,
-
piec w temperaturze 200°C przez około 30 minut.