Chleb gryczany
Składniki:
-
400 g mąki gryczanej
-
100 g mąki żytniej
-
100 g płatek owsianych
-
100 g ziaren słonecznika
-
100 g siemienia lnianego
-
100 g pestek dyni
-
5 dag świeżych drożdży
-
0,6 l ciepłej wody
-
1 łyżka stołowa soli
-
1 łyżka stołowa octu balsamicznego
-
tłuszcz do wysmarowania formy
Opcjonalnie:
-
600 g różnych rodzajów mąk z małą przewagą mąki gryczanej + ok 100-150 g do dosypania
-
300 g ziarenek wg uznania
Sposób przyrządzenia:
-
mąki przesiać do miski i dodać do nich pozostałe składniki (drożdże można wcześniej rozkruszyć w szklance wody ale nie jest to konieczne),
-
dokładnie wyrobić ciasto – najlepiej mikserem z funkcją ciasta drożdżowego, ponieważ wychodzi ciasto lejące (warto dosypać mąki – każdego rodzaju wg uznania, by powstała konsystencja ciasta ucieranego),
-
wyłożyć do foremek i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
-
piec w temperaturze 185°C przez około 60 minut.