Chleb gryczany

Chleb gryczany

Składniki:

  • 400 g mąki gryczanej

  • 100 g mąki żytniej

  • 100 g płatek owsianych

  • 100 g ziaren słonecznika

  • 100 g siemienia lnianego

  • 100 g pestek dyni

  • 5 dag świeżych drożdży

  • 0,6 l ciepłej wody

  • 1 łyżka stołowa soli

  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego

  • tłuszcz do wysmarowania formy

Opcjonalnie:

  • 600 g różnych rodzajów mąk z małą przewagą mąki gryczanej + ok 100-150 g do dosypania

  • 300 g ziarenek wg uznania

 

Sposób przyrządzenia:

  • mąki przesiać do miski i dodać do nich pozostałe składniki (drożdże można wcześniej rozkruszyć w szklance wody ale nie jest to konieczne),

  • dokładnie wyrobić ciasto – najlepiej mikserem z funkcją ciasta drożdżowego, ponieważ wychodzi ciasto lejące (warto dosypać mąki – każdego rodzaju wg uznania, by powstała konsystencja ciasta ucieranego),

  • wyłożyć do foremek i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,

  • piec w temperaturze 185°C przez około 60 minut.