Chleb kanapkowy

Składniki:
-
50 dag mąki pszennej typ 1850
-
50 dag mąki pszennej typ 650
-
1 dag świeżych drożdży
-
1 łyżka cukru
-
sól
-
5 dag oleju
-
250 ml ciepłego mleka
-
1 jajko
-
tłuszcz do wysmarowania blachy
Sposób przyrządzenia:
-
z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia;
-
mąki przesiać i połączyć z rozczynem, dodać olej i sól;
-
zagnieść gęste (plastelinowe) ciasto (gdy będzie za suche dodać więcej mleka);
-
przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia;
-
gdy zwiększy objętość, wyłożyć na stolnicę, zagnieść i uformować chlebki;
-
przełożyć na blachę i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia;
-
posmarować roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypać płatkami, ziarnami czy makiem według uznania;
-
piec w temperaturze 200°C przez około 30 minut.