Aromatyczny gulasz rybny


Składniki:

  • 800 g pokrojonego w kostkę filetu z białej ryby

  • 1 pokrojona w plastry czerwona cebula

  • 400 g pokrojonych pomidorów

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • ½ łyżeczki ziela angielskiego

  • ½ łyżeczki płatków chili- może być papryka ostra

  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

  • posiekana natka pietruszki

 

Sposób przyrządzenia:

  • rozgrzać olej na dużym ogniu w rondlu, smażyć cebulę, ziele angielskie oraz płatki chili 4-5 minut, aby cebula zmiękła,

  • dodać pomidory, sok z pomarańczy, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, mieszając,

  • dodać filet, zmniejszyć ogień, po czym przykryć rondel i gotować ok. 10 minut,

  • posypać gulasz natką pietruszki i podawać na gorąco.