Chrupiący pieczony dorsz


Składniki:

  • 4 filety z dorsza bez skórki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 50 g razowej bułki tartej

  • 2 drobno posiekane młode cebulki

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • starta skórka z ½ cytryny

  • 20 g żółtego odtłuszczonego sera

  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku

  • świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

  • rozgrzać piekarnik do 190°C, lekko natłuścić płytką formę do pieczenia, włożyć na nią rybę i doprawić pieprzem,

  • w małej miseczce połączyć bułkę tartą, cebulę, pietruszkę, skórkę cytryny, ser, czosnek i oliwę, całość wymieszać,

  • rozłożyć mieszankę na filety i rozprowadzić równo po wierzchu, przyciskając palcami,

  • piec przez ok, 20 minut, aż ryba będzie dopieczona i matowa, a jej wierzch chrupiący.