Chrupiący pieczony dorsz
Składniki:
-
4 filety z dorsza bez skórki
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
50 g razowej bułki tartej
-
2 drobno posiekane młode cebulki
-
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
starta skórka z ½ cytryny
-
20 g żółtego odtłuszczonego sera
-
1 rozgnieciony ząbek czosnku
-
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
rozgrzać piekarnik do 190°C, lekko natłuścić płytką formę do pieczenia, włożyć na nią rybę i doprawić pieprzem,
-
w małej miseczce połączyć bułkę tartą, cebulę, pietruszkę, skórkę cytryny, ser, czosnek i oliwę, całość wymieszać,
-
rozłożyć mieszankę na filety i rozprowadzić równo po wierzchu, przyciskając palcami,
-
piec przez ok, 20 minut, aż ryba będzie dopieczona i matowa, a jej wierzch chrupiący.