facebook_page_plugin

Zupa rybna


Składniki:

  • 500 g ryby

  • 500 ml wywaru rybnego

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 150 ml białego wytrawnego wina

  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki

  • 1 łyżeczka brązowego cukru

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

  • 2 łyżki mleka

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 liść laurowy

  • 1 pęczek kopru

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • sól

  • świeżo zmielony pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

  • cebulę i koper drobno posiekać, następnie wrzucić do rozgrzanego oleju (w dużym garnku lub rondlu) i na średnim ogniu przez ok 5 minut podsmażyć (aż cebula będzie miękka),

  • usunąć nadmiar oleju z rondla, wlać wcześniej rozgrzany wywar rybny i wino, dodać liść laurowy, pomidory oraz cukier i wszystko doprowadzić do wrzenia, po czym przykryć i dusić ok 10 minut na małym ogniu,

  • z ryby usunąć skórę i ości, mięso pokroić w kostkę i wrzucić do rondla,

  • natkę posiekać (odłożyć kilka listków do przybrania) i dodać do zupy, gotować kolejne 5 minut,

  • mąkę wymieszać z mlekiem w miseczce i gdy ryba będzie już miękka dodać do zupy, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje,

  • na koniec dodać cały czas mieszając jogurt i ostrożnie podgrzać (jogurt można dodać do zupy już na talerzu) podawać przybraną pietruszką.