facebook_page_plugin

Woda śledziowa

Woda śledziowa


Składniki:

  • 2-4 matiasy solone

  • 1-2 cebule

  • 4-6 szklanek wody

  • 10 ziaren pieprzu

  • 2 liście laurowe

  • pieprz ziołowy

  • przyprawa warzywna

  • 2-4 łyżki jogurtu naturalnego

  • opcjonalnie ocet do smaku

 

Sposób przyrządzenia:

  • wodę z pieprzem, przyprawą warzywną i liśćmi laurowymi zagotować, następnie do gotującej dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę trzymać na ogniu, po czym wystudzić (można dodać trochę octu - zdecydowanie poprawi smak),

  • gdy wywar będzie zimny dodać do niego jogurt i dokładnie wymieszać,

  • na koniec dodać pokrojone matiasy, wcześniej wymoczone w wodzie.

  • Można posypać natką pietruszki.