facebook_page_plugin

Sałatka z kaszą jaglaną i krewetkami

Sałatka z kaszą jaglaną i krewetkami


Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej

  • ok 200 g krewetek (mogą być mrożone)

  • garście rukoli

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • 1 cytryna

  • 1 papryczka chilii

  • 1 pęczek świeżego koperku

  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

  • 1 łyżka masła

  • 3 łyżki okiwy z oliwek

 

Sposób przyrządzenia:

  • kaszę jaglaną przepłukać na sitku wrzątkiem, przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą (2,5 szklanki), przykryć pokrywką i gotować przez 15 min na małym ogniu, nie mieszać, odstawić do wystygnięcia,

  • krewerki umyć, (rozmrozić), osuszyć papierowym ręcznikiem, opruszyć solą i pieprzem,

  • krewetki smażyć na 1 łyżce masła z obu stron,

  • w dużej misce wymieszać schłodzoną kaszę z rukolą, pokrojonymi pomidorkami, papryczką i koperkiem,

  • wyłożyć na talerzu sałatkę, na wierzchu ułożyć krewetki, skropić cytryną i oliwą z oliwek wymieszaną z ziołami prowansalskimi.