facebook_page_plugin

Sandacz w chrzanie


Składniki:

  • 800 g filetów z sandacza

  • 1 słoiczek chrzanu

  • 1 szklanka gęstego jogurtu (naturalny do 2% tłuszczu)

  • sok z ½ cytryny

  • olej rzepakowy

  • sól

  • pieprz

  • imbir

  • gałka muszkatołowa

  • posiekana natka pietruszki

 

Sposób przyrządzenia:

  • rybę posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i usmażyć na oleju na złocisty kolor,

  • naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć usmażone filety, chrzan wymieszać z 6 łyżkami jogurtu i wyłożyć na filety,

  • wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 15 minut, pod koniec pieczenia polać pozostałym jogurtem doprawionym solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową,

  • danie podawać posypane pietruszką.