Sałatka z buraków z rzodkiewką i sałatą
Składniki:
-
2 surowe buraki
-
1 pokrojona w kostkę czerwona cebula
-
4 pokrojone w kostkę małe czerwone rzodkiewki
-
300 g mieszanki drobnych liści sałat
-
½ pęczka natki pietruszki
-
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
-
1 łyżka octu winnego
-
2 łyżeczki łagodnej musztardy
-
sól morska
-
świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
obrać buraki i pokroić je w jak najcieńsze plasterki, dodać do nich cebulę, rzodkiewkę, sałatę oraz natkę pietruszki, po czym dokładnie wymieszać,
-
przygotować sos do sałatki, mieszając dokładnie w oddzielnej misce oliwę, ocet oraz musztardę,
-
tuż przed podaniem polać sałatkę sosem, po czym przyprawić ją do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.