Sałatka nicejska z ryżem
Składniki:
-
200 g krótkoziarnistego białego ryżu
-
150 g pokrojonej zielonej fasolki
-
200 g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
-
50 g czarnych oliwek
-
375 g tuńczyka w sosie własnym
-
2 pokrojone w ćwiartki jajka na twardo
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżka octu winnego
Sposób przyrządzenia:
-
do rondla wsypać ryż, zalać wodą i zagotować na dużym ogniu,
-
gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 12-15 minut, aż ziarna będą miękkie, następnie go odcedzić, opłukać i przełożyć na durszlak,
-
zagotować w garnku wodę i wrzucić fasolkę, gotować ją kilka minut, aż będzie miękka, a następnie przelać zimną wodą i odcedzić, ostudzoną dodać do ryżu,
-
dodać pomidorki, oliwki, tuńczyka oraz jajka i delikatnie wymieszać, uważać, żeby tuńczyk nie rozpadł się za bardzo,
-
w miseczce połączyć oliwę z octem, powstałym sosem polać sałatkę, delikatnie wymieszać i podawać.
Zamiast tuńczyka z puszki, można użyć świeżego. Należy go obsmażyć na patelni i podzielić na kawałki przed dodaniem do sałatki.