Sałatka nicejska z ryżem


Składniki:

  • 200 g krótkoziarnistego białego ryżu

  • 150 g pokrojonej zielonej fasolki

  • 200 g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych

  • 50 g czarnych oliwek

  • 375 g tuńczyka w sosie własnym

  • 2 pokrojone w ćwiartki jajka na twardo

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka octu winnego

 

Sposób przyrządzenia:

  • do rondla wsypać ryż, zalać wodą i zagotować na dużym ogniu,

  • gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 12-15 minut, aż ziarna będą miękkie, następnie go odcedzić, opłukać i przełożyć na durszlak,

  • zagotować w garnku wodę i wrzucić fasolkę, gotować ją kilka minut, aż będzie miękka, a następnie przelać zimną wodą i odcedzić, ostudzoną dodać do ryżu,

  • dodać pomidorki, oliwki, tuńczyka oraz jajka i delikatnie wymieszać, uważać, żeby tuńczyk nie rozpadł się za bardzo,

  • w miseczce połączyć oliwę z octem, powstałym sosem polać sałatkę, delikatnie wymieszać i podawać.

Zamiast tuńczyka z puszki, można użyć świeżego. Należy go obsmażyć na patelni i podzielić na kawałki przed dodaniem do sałatki.