Sałatka drobiowa z sosem jogurtowym
Składniki:
-
150 g bulwy selerowej
-
1 duża marchew
-
150 g filetów z piersi kurczaka
-
1 kwaśne jabłko
-
100 ml jogurtu
-
2 łyżeczki soku z cytryny
-
¼ l wywaru warzywnego
-
1 łyżeczka curry w proszku
-
szczypta pieprzu cayenne
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 łyżeczka keczupu
-
sól ziołowa
Sposób przyrządzenia:
-
marchew i selera pokroić w drobną kostkę, na wywarze gotować ok. 30 minut mięso, na 10 minut przed końcem dodać marchew i selera,
-
warzywa wyjąć z wywaru i ostudzić, mięso pokroić w kostkę, jabłko pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny,
-
jogurt wymieszać z 2 łyżkami wywaru, curry, pieprzem, musztardą, keczupem i solą,
-
marchew, selera, mięso i jabłko wymieszać i polać przygotowanym sosem.