Pikantny dip z zielonego groszku
Składniki:
-
400 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
-
1 posiekana i oczyszczona z nasion mała czerwona papryka chili
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
1 posiekana mała biała cebula
-
1 posiekany ząbek czosnku
-
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
-
1 szklanka bulionu warzywnego
-
100 ml jogurtu naturalnego
-
2 pokrojone w kawałki łodygi selera naciowego
-
1 pokrojona w kawałki marchewka
Sposób przyrządzenia:
-
rozgrzać na patelni olej i smażyć cebulę oraz czosnek ok. 2-3 minut, a gdy zmiękną dodać kmin oraz paprykę i smażyć przez kolejną minutę;
-
dodać groszek i bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut;
-
gdy groszek będzie miękki, a prawie cały płyn odparuje, zdjąć patelnię z ognia i odstawić do ostygnięcia;
-
po 10 minutach przełożyć mieszankę do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę, po czym dodać jogurt i dokładnie wymieszać;
-
dip podawać w miseczce z ułożonymi obok pokrojonymi warzywami do zamaczania.