Pikantny dip z zielonego groszku


Składniki:

  • 400 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku

  • 1 posiekana i oczyszczona z nasion mała czerwona papryka chili

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 posiekana mała biała cebula

  • 1 posiekany ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • 2 pokrojone w kawałki łodygi selera naciowego

  • 1 pokrojona w kawałki marchewka

 

Sposób przyrządzenia:

  • rozgrzać na patelni olej i smażyć cebulę oraz czosnek ok. 2-3 minut, a gdy zmiękną dodać kmin oraz paprykę i smażyć przez kolejną minutę;

  • dodać groszek i bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut;

  • gdy groszek będzie miękki, a prawie cały płyn odparuje, zdjąć patelnię z ognia i odstawić do ostygnięcia;

  • po 10 minutach przełożyć mieszankę do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę, po czym dodać jogurt i dokładnie wymieszać;

  • dip podawać w miseczce z ułożonymi obok pokrojonymi warzywami do zamaczania.