Pieczony kalafior z przyprawami

Składniki:
-
1 mały kalafior
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
2 białka
-
1 łyżeczka mielonego kminku
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka soli morskiej
-
¼ łyżeczki kolorowego pieprzu
-
150 ml odtłuszczonego jogurtu naturalnego
-
drobno posiekana kolendra (lub inne zioła)
-
1 pokrojona w cząstki cytryna
Sposób przyrządzenia:
-
rozgrzać piekarnik do 180°C,
-
wyłożyć blachę papierem do pieczenia i posmarować olejem,
-
podzielić kalafiora na różyczki, wrzucić do wrzątku na 5-7 minut, odsączyć i przełożyć do dużej miski,
-
w osobnej misce ubić białka na pianę, ale niezbyt sztywną, dodać przyprawy i wymieszać, po czym polać kalafiora powstałą mieszanką,
-
ułożyć kalafiora na blasze w jednej warstwie i piec w piekarniku przez 15 minut, obrócić go mniej więcej po 10 minutach, wyjąć gdy już będzie miękki i zarumieniony ze wszystkich stron,
-
w miseczce połączyć jogurt z kolendrą i skropić kalafiora,
-
podawać z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.