Pieczony kalafior z przyprawami

Pieczony kalafior z przyprawami

Składniki:

  • 1 mały kalafior

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 2 białka

  • 1 łyżeczka mielonego kminku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • ¼ łyżeczki kolorowego pieprzu

  • 150 ml odtłuszczonego jogurtu naturalnego

  • drobno posiekana kolendra (lub inne zioła)

  • 1 pokrojona w cząstki cytryna

 

Sposób przyrządzenia:

  • rozgrzać piekarnik do 180°C,

  • wyłożyć blachę papierem do pieczenia i posmarować olejem,

  • podzielić kalafiora na różyczki, wrzucić do wrzątku na 5-7 minut, odsączyć i przełożyć do dużej miski,

  • w osobnej misce ubić białka na pianę, ale niezbyt sztywną, dodać przyprawy i wymieszać, po czym polać kalafiora powstałą mieszanką,

  • ułożyć kalafiora na blasze w jednej warstwie i piec w piekarniku przez 15 minut, obrócić go mniej więcej po 10 minutach, wyjąć gdy już będzie miękki i zarumieniony ze wszystkich stron,

  • w miseczce połączyć jogurt z kolendrą i skropić kalafiora,

  • podawać z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.