Warzywa z imbirem
Składniki:
-
200 g róż kalafiora
-
200 g róż brokułów
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
1 łyżka drobno startego imbiru
-
2 pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku
-
1 drobno pokrojona duża czerwona papryka chili (opcjonalnie)
-
1 drobno pokrojona czerwona papryka słodka
-
2 łyżki jasnego sosu sojowego
-
½ pęczka posiekanych liści i łodyżek kolendry
Sposób przyrządzenia:
-
w sporym rondlu zagotować wodę, wrzucić kalafiora i gotować przez 10 minut, następnie dodać brokuły i gotować całość kolejne 8 minut, po czym odsączyć,
-
na dużym ogniu rozgrzać na patelni lub woku olej i smażyć imbir, czosnek oraz chili przez 30 sekund,
-
dorzucić na patelnię paprykę i smażyć ją przez 2-3 minuty, następnie dodać kalafiora oraz brokuły i smażyć ciągle mieszając ok 2 minuty,
-
dolać sos sojowy oraz 3 łyżki wody i smażyć przez 2 minuty, by większość płynu wyparowała, dodać kolendrę.
Podawać z ryżem lub makaronem.