Warzywa z imbirem


Składniki:

  • 200 g róż kalafiora

  • 200 g róż brokułów

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżka drobno startego imbiru

  • 2 pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku

  • 1 drobno pokrojona duża czerwona papryka chili (opcjonalnie)

  • 1 drobno pokrojona czerwona papryka słodka

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego

  • ½ pęczka posiekanych liści i łodyżek kolendry

 

Sposób przyrządzenia:

  • w sporym rondlu zagotować wodę, wrzucić kalafiora i gotować przez 10 minut, następnie dodać brokuły i gotować całość kolejne 8 minut, po czym odsączyć,

  • na dużym ogniu rozgrzać na patelni lub woku olej i smażyć imbir, czosnek oraz chili przez 30 sekund,

  • dorzucić na patelnię paprykę i smażyć ją przez 2-3 minuty, następnie dodać kalafiora oraz brokuły i smażyć ciągle mieszając ok 2 minuty,

  • dolać sos sojowy oraz 3 łyżki wody i smażyć przez 2 minuty, by większość płynu wyparowała, dodać kolendrę.

 

Podawać z ryżem lub makaronem.