Brukselka z migdałami


Składniki:

  • 50 g migdałów w płatkach

  • 400 g brukselki

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżka margaryny

  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka drobno startej skorki z cytryny

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 150 ml bulionu warzywnego

  • czarny pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

  • wysypać na patelnię migdały i smażyć je na sucho na średnim ogniu 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż będą lekko złote,

  • w dużym rondlu gotować brukselkę ok. 15 minut, następnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie odcedzić,

  • na patelni rozgrzać olej oraz margarynę i smażyć czosnek przez kilka sekund,

  • dodać na patelnię skórkę oraz sok z cytryny i smażyć przez minutę, wlać bulion, zagotować, po czym dorzucić brukselkę i dalej gotować, aż płyn zmniejszy objętość o połowę,

  • doprawić do smaku pieprzem, dodać migdały i wymieszać,

  • podawać gorące.