Brukselka z migdałami
Składniki:
-
50 g migdałów w płatkach
-
400 g brukselki
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
1 łyżka margaryny
-
1 rozgnieciony ząbek czosnku
-
1 łyżeczka drobno startej skorki z cytryny
-
2 łyżki soku z cytryny
-
150 ml bulionu warzywnego
-
czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
wysypać na patelnię migdały i smażyć je na sucho na średnim ogniu 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż będą lekko złote,
-
w dużym rondlu gotować brukselkę ok. 15 minut, następnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie odcedzić,
-
na patelni rozgrzać olej oraz margarynę i smażyć czosnek przez kilka sekund,
-
dodać na patelnię skórkę oraz sok z cytryny i smażyć przez minutę, wlać bulion, zagotować, po czym dorzucić brukselkę i dalej gotować, aż płyn zmniejszy objętość o połowę,
-
doprawić do smaku pieprzem, dodać migdały i wymieszać,
-
podawać gorące.