Cukinie po włosku

Cukinie po włosku


Składniki:

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 3 zielone cukinie (ok. 450 g)

  • 3 żółte cukinie (ok. 450 g)

  • 400 g krojonych pomidorów

  • 1 łyżeczka suszonej mieszanki ziół

  • 2 łyżki drobno porwanej bazylii

  • czarny pieprz

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

  • rozgnieść czosnek i drobno posiekać cebulę,

  • na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu, wrzucić czosnek i smażyć przez pół minuty, dodać cebulę i smażyć od czasu do czasu mieszając, przez ok. 6 minut, do miękkości,

  • pokroić cukinie na małe kawałki i wrzucić na patelnię, dodać pomidory oraz suszone zioła i obficie doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem,

  • całość smażyć 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia będzie miękka, a sos odrobinę zgęstnieje i pojawią się bąbelki,

  • przełożyć danie na półmisek, posypać bazylią i natychmiast podawać.