Cukinie po włosku
Składniki:
-
3 ząbki czosnku
-
1 cebula
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
3 zielone cukinie (ok. 450 g)
-
3 żółte cukinie (ok. 450 g)
-
400 g krojonych pomidorów
-
1 łyżeczka suszonej mieszanki ziół
-
2 łyżki drobno porwanej bazylii
-
czarny pieprz
-
sól
Sposób przyrządzenia:
-
rozgnieść czosnek i drobno posiekać cebulę,
-
na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu, wrzucić czosnek i smażyć przez pół minuty, dodać cebulę i smażyć od czasu do czasu mieszając, przez ok. 6 minut, do miękkości,
-
pokroić cukinie na małe kawałki i wrzucić na patelnię, dodać pomidory oraz suszone zioła i obficie doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem,
-
całość smażyć 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia będzie miękka, a sos odrobinę zgęstnieje i pojawią się bąbelki,
-
przełożyć danie na półmisek, posypać bazylią i natychmiast podawać.