Cukinie w sosie pomidorowo - ziołowym


Składniki:

  • 3 cukinie

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 grubo posiekane ząbki czosnku

  • ½ łyżeczki suszonego majeranku

  • 400 g krojonych pomidorów z puszki

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 3 łyżki posiekanej mięty

 

Sposób przyrządzenia:

  • pokroić cukinie na plasterki grubości centymetra,

  • na dużym ogniu rozgrzać na patelni olej i często obracając, podsmażać cukinię przez 4-5 minuty, aż zrobi się złotobrązowa,

  • wrzucić na patelnię czosnek i podsmażać kilka sekund, dodać majeranek, pomidory oraz koncentrat i wymieszać,

  • zmniejszyć ogień i gotować wolno ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje,

  • włożyć cukinię z powrotem na patelnię i podgrzewać w sosie ok. 2 minut, aż będzie gorąca,

  • tuż przed podaniem dodać natkę pietruszki oraz miętę i dobrze wymieszać.