Cukinie w sosie pomidorowo - ziołowym
Składniki:
-
3 cukinie
-
3 łyżki oleju rzepakowego
-
2 grubo posiekane ząbki czosnku
-
½ łyżeczki suszonego majeranku
-
400 g krojonych pomidorów z puszki
-
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
3 łyżki posiekanej mięty
Sposób przyrządzenia:
-
pokroić cukinie na plasterki grubości centymetra,
-
na dużym ogniu rozgrzać na patelni olej i często obracając, podsmażać cukinię przez 4-5 minuty, aż zrobi się złotobrązowa,
-
wrzucić na patelnię czosnek i podsmażać kilka sekund, dodać majeranek, pomidory oraz koncentrat i wymieszać,
-
zmniejszyć ogień i gotować wolno ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje,
-
włożyć cukinię z powrotem na patelnię i podgrzewać w sosie ok. 2 minut, aż będzie gorąca,
-
tuż przed podaniem dodać natkę pietruszki oraz miętę i dobrze wymieszać.