Cytrynowo – czosnkowy kalafior
Składniki:
-
½ główki kalafiora
-
2 łyżki oleju
-
2 cienko pokrojone ząbki czosnku
-
100 ml bulionu drobiowego
-
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
-
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
-
podzielić kalafiora na różyczki,
-
rozgrzać olej na dużym ogniu i podsmażyć kalafiora i czosnek ok. 5 minut, aż nabiorą złotego koloru,
-
dodać bulion oraz sok z cytryny,
-
całość zagotować, po czym zmniejszyć ogień przykryć pokrywką i dusić wolno ok. 15 minut, aż kalafior będzie miękki ale wciąż zwarty,
-
zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować potrawę jeszcze 5 minut, by prawie cały płyn wyparował, a kalafior zaczął skwierczeć,
-
dodać natkę, wymieszać,
-
zdjąć danie z ognia,
-
podawać gorące.