Cytrynowo – czosnkowy kalafior


Składniki:

  • ½ główki kalafiora

  • 2 łyżki oleju

  • 2 cienko pokrojone ząbki czosnku

  • 100 ml bulionu drobiowego

  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przyrządzenia:

  • podzielić kalafiora na różyczki,

  • rozgrzać olej na dużym ogniu i podsmażyć kalafiora i czosnek ok. 5 minut, aż nabiorą złotego koloru,

  • dodać bulion oraz sok z cytryny,

  • całość zagotować, po czym zmniejszyć ogień przykryć pokrywką i dusić wolno ok. 15 minut, aż kalafior będzie miękki ale wciąż zwarty,

  • zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować potrawę jeszcze 5 minut, by prawie cały płyn wyparował, a kalafior zaczął skwierczeć,

  • dodać natkę, wymieszać,

  • zdjąć danie z ognia,

  • podawać gorące.