Duszona kapusta

Składniki:
-
50 dag mięsa mielonego wołowego i drobiowego
-
1 mała kapusta
-
2 duże marchewki
-
3 pietruszki
-
1 duży seler
-
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
-
koncentrat pomidorowy
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
1 łyżeczka bazylii
-
1 łyżeczka oregano
-
1 łyżeczka kolendry
-
1 łyżeczka curry
-
pieprz
-
sól
Sposób przyrządzenia:
-
jarzyny zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny i wymieszać,
-
w rondelku poddusić mięso, stale mieszając, na małym ogniu przez ok. 5 minut, po czym dodać jarzyny,
-
wszystko zalać koncentratem pomidorowym (jeśli jest gesty zmieszać go z ½ szklanki wody), dodać zioła, dobrze wymieszać i dusić ok. 30 minut na małym ogniu, często mieszając,
-
doprawić do smaku i podawać gorące.