Duszona kapusta

Duszona kapusta

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego wołowego i drobiowego

  • 1 mała kapusta

  • 2 duże marchewki

  • 3 pietruszki

  • 1 duży seler

  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny

  • koncentrat pomidorowy

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka kolendry

  • 1 łyżeczka curry

  • pieprz

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

  • jarzyny zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny i wymieszać,

  • w rondelku poddusić mięso, stale mieszając, na małym ogniu przez ok. 5 minut, po czym dodać jarzyny,

  • wszystko zalać koncentratem pomidorowym (jeśli jest gesty zmieszać go z ½ szklanki wody), dodać zioła, dobrze wymieszać i dusić ok. 30 minut na małym ogniu, często mieszając,

  • doprawić do smaku i podawać gorące.