Dyniowe kotlety z kaszą jaglaną

Dyniowe kotlety z kaszą jaglaną


Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 szklanki startej dyni

  • pęczek pietruszki

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • sól, pieprz

  • imbir mielony

 

Sposób przyrządzenia:

  • kaszę jaglaną wypłukać w zimnej a potem w gorącej wodzie (aby zlikwidować goryczkę), następnie umieścić ją w garnku i zalać 2 szklankami wrzacej wody, dodać szczyptę soli, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 min nie mieszając,

  • drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmarzyć w garnku na oleju, dodać startą dynię i dusić pod przykryciem, aż zmiękną do ugotowanej kaszy dodać warzywa, szczyptę pieprzu, szczyptę imbiru i drobno posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać,

  • z gotowej masy uformować kotleciki, ułóżyć je na blasze wyłożonej papierm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min, po 20 min przewrócić na drugą stronę.