Dyniowe kotlety z kaszą jaglaną
Składniki:
-
1 szklanka kaszy jaglanej
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2 szklanki startej dyni
-
pęczek pietruszki
-
4 łyżki oleju rzepakowego
-
sól, pieprz
-
imbir mielony
Sposób przyrządzenia:
-
kaszę jaglaną wypłukać w zimnej a potem w gorącej wodzie (aby zlikwidować goryczkę), następnie umieścić ją w garnku i zalać 2 szklankami wrzacej wody, dodać szczyptę soli, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 min nie mieszając,
-
drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmarzyć w garnku na oleju, dodać startą dynię i dusić pod przykryciem, aż zmiękną do ugotowanej kaszy dodać warzywa, szczyptę pieprzu, szczyptę imbiru i drobno posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać,
-
z gotowej masy uformować kotleciki, ułóżyć je na blasze wyłożonej papierm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min, po 20 min przewrócić na drugą stronę.