Fasolka w sosie cytrynowym

Fasolka w sosie cytrynowym


Składniki:

  • 600 g zielonej fasolki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku

  • 2 łyżki łagodnej musztardy

  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • 1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku

  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przyrządzenia:

  • zagotować lekko osoloną wodę i naszykować miskę wody z lodem,

  • gotować fasolkę we wrzątku ok. 10-12 minut, aż zmięknie i nabierze jasnozielonego koloru,

  • odcedzić fasolkę i natychmiast przełożyć do wody z lodem, pozostawić do ostygnięcia i ponownie odcedzić,

  • połączyć oliwę, czosnek, musztardę, sok z cytryny, tymianek oraz natkę pietruszki,

  • polać fasolkę sosem, wymieszać i podawać.