Fasolka w sosie cytrynowym
Składniki:
-
600 g zielonej fasolki
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 rozgnieciony ząbek czosnku
-
2 łyżki łagodnej musztardy
-
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
-
1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku
-
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
-
zagotować lekko osoloną wodę i naszykować miskę wody z lodem,
-
gotować fasolkę we wrzątku ok. 10-12 minut, aż zmięknie i nabierze jasnozielonego koloru,
-
odcedzić fasolkę i natychmiast przełożyć do wody z lodem, pozostawić do ostygnięcia i ponownie odcedzić,
-
połączyć oliwę, czosnek, musztardę, sok z cytryny, tymianek oraz natkę pietruszki,
-
polać fasolkę sosem, wymieszać i podawać.