Klasyczna ratatuja

Klasyczna ratatuja


Składniki:

  • 1 pokrojony duży bakłażan (ok. 300 g)

  • 4 drobno pokrojone pomidory

  • 2 pokrojone małe cukinie (ok. 300 g)

  • 1 pokrojona mała czerwona papryka (ok. 100 g)

  • 1 pokrojona w piórka czerwona cebula

  • 2 posiekane ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • ocet do smaku

 

Sposób przyrządzenia:

  • bakłażana włożyć do durszlaka i posypać solą, umieścić durszlak nad miseczką i odstawić na około 30 minut, potem wycisnąć z bakłażana tyle soku ile się da,

  • na dużym ogniu rozgrzać olej i przez ok. 5 minut smażyć na niej bakłażana, często obracając, aż zacznie się robić złotobrązowy, następnie zdjąć go z ognia i odstawić,

  • wrzucić na patelnię cebulę oraz czosnek i smażyć ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli, dodać paprykę oraz cukinię i smażyć, często mieszając, dalsze 5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć, dołożyć pomidory, cukier, ocet, szklankę wody i zagotować,

  • wrzucić bakłażana na patelnię, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje, a wszystkie warzywa będą miękkie zdjąć z ognia i podawać gorące.

  • Zamiast smażyć, bakłażana można upiec na grillu opalanym węglem drzewnym, co nada mu charakterystyczny aromat dymu. Dodać go wtedy na patelnię przed zagotowaniem pomidorów.