Klasyczna ratatuja
Składniki:
-
1 pokrojony duży bakłażan (ok. 300 g)
-
4 drobno pokrojone pomidory
-
2 pokrojone małe cukinie (ok. 300 g)
-
1 pokrojona mała czerwona papryka (ok. 100 g)
-
1 pokrojona w piórka czerwona cebula
-
2 posiekane ząbki czosnku
-
1 łyżeczka soli morskiej
-
1 łyżeczka cukru
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
ocet do smaku
Sposób przyrządzenia:
-
bakłażana włożyć do durszlaka i posypać solą, umieścić durszlak nad miseczką i odstawić na około 30 minut, potem wycisnąć z bakłażana tyle soku ile się da,
-
na dużym ogniu rozgrzać olej i przez ok. 5 minut smażyć na niej bakłażana, często obracając, aż zacznie się robić złotobrązowy, następnie zdjąć go z ognia i odstawić,
-
wrzucić na patelnię cebulę oraz czosnek i smażyć ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli, dodać paprykę oraz cukinię i smażyć, często mieszając, dalsze 5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć, dołożyć pomidory, cukier, ocet, szklankę wody i zagotować,
-
wrzucić bakłażana na patelnię, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje, a wszystkie warzywa będą miękkie zdjąć z ognia i podawać gorące.
-
Zamiast smażyć, bakłażana można upiec na grillu opalanym węglem drzewnym, co nada mu charakterystyczny aromat dymu. Dodać go wtedy na patelnię przed zagotowaniem pomidorów.