Lekki sernik z rodzynkami


Składniki:

  • 3 opakowania serka homogenizowanego śmietankowego (75 dag)

  • 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (25 dag)

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1 i ½ szklanki brązowego cukru

  • 1 szklanka mleka

  • 2 czubate łyżeczki żelatyny

  • 1 szklanka rodzynek

  • herbatniki do wyłożenia formy

 

Sposób przyrządzenia:

  • rodzynki przelać na sicie ciepłą wodą i pozostawić do odsączenia,

  • żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnego mleka, a gdy napęcznieje zalać pozostałym wrzącym mlekiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła, następnie dodać cukier waniliowy i schłodzić,

  • dużą tortownicę wyłożyć skruszonymi herbatnikami, w takiej ilości aby spód był pokryty,

  • serki połączyć z cukrem, wychłodzonym mlekiem z żelatyną oraz połową rodzynek,

  • masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i na wierzchu wysypać resztę rodzynek, lekko docisnąć,

  • wstawić do lodówki nawet na kilka godzin.

  • Przed podaniem sernik pokroić ostrym, cienkim nożem wygrzanym we wrzątku.