Lekki sernik z rodzynkami
Składniki:
-
3 opakowania serka homogenizowanego śmietankowego (75 dag)
-
1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (25 dag)
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
1 i ½ szklanki brązowego cukru
-
1 szklanka mleka
-
2 czubate łyżeczki żelatyny
-
1 szklanka rodzynek
-
herbatniki do wyłożenia formy
Sposób przyrządzenia:
-
rodzynki przelać na sicie ciepłą wodą i pozostawić do odsączenia,
-
żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnego mleka, a gdy napęcznieje zalać pozostałym wrzącym mlekiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła, następnie dodać cukier waniliowy i schłodzić,
-
dużą tortownicę wyłożyć skruszonymi herbatnikami, w takiej ilości aby spód był pokryty,
-
serki połączyć z cukrem, wychłodzonym mlekiem z żelatyną oraz połową rodzynek,
-
masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i na wierzchu wysypać resztę rodzynek, lekko docisnąć,
-
wstawić do lodówki nawet na kilka godzin.
-
Przed podaniem sernik pokroić ostrym, cienkim nożem wygrzanym we wrzątku.