Drożdżówki z serem
Składniki:
-
450-500 g mąki razowej
-
1 szklanka mleka
-
1-2 łyżki brązowego cukru
-
2 łyżki margaryny
-
1 jajko
-
4 dag drożdży
-
szczypta soli
Masa serowa:
-
30 dag chudego twarogu
-
2-3 łyżki miodu
-
1 łyżka margaryny
-
1 jajko
-
2 łyżki odtłuszczonego jogurtu
-
1 łyżka mąki
-
laska wanilii
Sposób przyrządzenia:
-
zarobić drożdżowe ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, następnie formować kule i układać na blasze,
-
twaróg przekręcić przez maszynkę, utrzeć na gładką masę, dodać do niego wszystkie składniki i dokładnie wymieszać,
-
dnem szklanki zrobić w kulach zagłębienie i napełnić je masą serową,
-
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C i piec ok. 20 minut,
-
przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.