Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem


Składniki:

  • 450-500 g mąki razowej

  • 1 szklanka mleka

  • 1-2 łyżki brązowego cukru

  • 2 łyżki margaryny

  • 1 jajko

  • 4 dag drożdży

  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 30 dag chudego twarogu

  • 2-3 łyżki miodu

  • 1 łyżka margaryny

  • 1 jajko

  • 2 łyżki odtłuszczonego jogurtu

  • 1 łyżka mąki

  • laska wanilii

 

Sposób przyrządzenia:

  • zarobić drożdżowe ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, następnie formować kule i układać na blasze,

  • twaróg przekręcić przez maszynkę, utrzeć na gładką masę, dodać do niego wszystkie składniki i dokładnie wymieszać,

  • dnem szklanki zrobić w kulach zagłębienie i napełnić je masą serową,

  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C i piec ok. 20 minut,

  • przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.