Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Ciasto z truskawkami i rabarbarem


Składniki:

  • 3/4 szklanki brązowego cukru

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

  • 1 jajko

  • 1 szkanka maślanki naturalnej

  • 1 szklanka pokrojonego rabarbaru

  • 1 szklanka pokrojonych truskawek

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej

  • a

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki margaryny

  • 1 łyżeczka bułki razowej tartej

  • cukier puder do posypania

 

Sposób przyrządzenia:

  • cukier, olej i jajko ubić trzepaczką do jajek,

  • dodać maślankę, nadal ubijając,

  • dodać owoce i wymieszać,

  • w drugiej misce wymieszać mąki, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia,

  • składniki połączyć i wymieszać na jednolitą masę,

  • formę do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą,

  • wlać masę i piec w temp.180°C przez 30-40 min, do "suchego patyczka".