Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Składniki:
-
3/4 szklanki brązowego cukru
-
1/3 szklanki oleju rzepakowego
-
1 jajko
-
1 szkanka maślanki naturalnej
-
1 szklanka pokrojonego rabarbaru
-
1 szklanka pokrojonych truskawek
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 szklanka mąki pszennej razowej
-
a
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki margaryny
-
1 łyżeczka bułki razowej tartej
-
cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
-
cukier, olej i jajko ubić trzepaczką do jajek,
-
dodać maślankę, nadal ubijając,
-
dodać owoce i wymieszać,
-
w drugiej misce wymieszać mąki, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia,
-
składniki połączyć i wymieszać na jednolitą masę,
-
formę do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą,
-
wlać masę i piec w temp.180°C przez 30-40 min, do "suchego patyczka".