Granita żurawinowo – jabłkowa

Granita żurawinowo – jabłkowa

Składniki:

  • 6 jabłek

  • 250 ml soku żurawinowego

  • 2 łyżki drobno pokrojonej mięty

 

Sposób przyrządzenia:

  • jabłka włożyć do sokowirówki i wycisnąć z nich 2 szklanki soku (ilość soku zależy od soczystości i wielkości jabłek, więc w razie potrzeby dolać trochę wody, żeby otrzymać 2 szklanki płynu),

  • wymieszać sok jabłkowy z żurawinowym,

  • przelać mieszankę soków na płytką tacę i wstawić do zamrażalnika,

  • mieszać sok widelcem co godzinę, aż powstaną kryształki lodu, a sok będzie miał jasny kolor,

  • dodać miętę, wymieszać i wstawić deser ponownie do zamrażalnika na godzinę,

  • przełożyć do szklanek i podawać.